بهطورکلی دو نوع کارت گرافیکی برای کامپیوتر خانگی و لپتاپ وجود دارد گرافیک مجزا (Dedicated Graphics) و گرافیک آن برد (Integrated Graphics). استفاده از گرافیک آنبرد در لپتاپها بسیار معمول است. البته برخی از افراد که برای انجام فعالیتهای خود نیاز به لپتاپهای حرفهای دارند از کارتهای گرافیکی مجزا استفاده میکنند. در این مقاله از شرکت ویراپردازان پدیده میخواهیم شما خواننده عزیز را با تفاوت کارت گرافیکی آن برد و مجزا آشنا نماییم.
بررسی کارت گرافیکی آن برد یا Integrated Graphics
Cpu وظیفه پردازش میلیونها دستور را در کامپیوتر برعهده دارد و GPU یا واحد پردازش گرافیکی، پردازش دادههای گرافیکی و تصویری را انجام میدهد. کارت گرافیکی آنبرد درگذشته روی مدار مادربورد سوار میشد؛ اما در PCهای جدید کارت گرافیکی بر روی CPU نصب میشود. به این نوع GPU گرافیک Onboard میگویند. در واقع سیپییو در این کامپیوترها هم کار پردازش و هم کار GPU را انجام میدهد. ظرفیت حافظه گرافیک آنبرد به میزان RAM سیستم بستگی دارد؛ زیرا این نوع کارت گرافیکی حافظه مخصوص به خود ندارد و از RAM سیستم برای پردازش دادههای گرافیکی استفاده میکند.
بررسی گرافیک مجزا یا Dedicated Graphics
کارت گرافیکی مجزا یک چیپ ست است که دادههای گرافیکی را خارج از CPU پردازش میکند. این نوع کارت گرافیکی دارای حافظه مخصوص به خود است که به آن VRAM یا Vidio RAM میگویند. حافظه VRAM دادههای مورد نیاز کارت گرافیکی را با سرعت بیشتری پردازش کرده و در اختیار GPU قرار میدهد.
تفاوت کارت گرافیکی آن برد و مجزا
بزرگترین ایراد کارت گرافیکی آن برد این است که با CPU بر روی یک مدار قرار میگیرد و این امر باعث میشود که این دو پردازشگر همدیگر را محدود نمایند. یعنی به دلیل سوار شدن این دو پردازشگر بر روی یک مدار، قدرت یکی از آنها کمتر میشود. قویترین کارت گرافیکی آنبرد از یک کارت گرافیکی معمولی مجزا، ضعیفتر است.
بهتر است بدانید که استفاده همزمان از گرافیک آن برد و مجزا بر روی یک سیستم امکانپذیر نیست؛ زیرا اگر یک کارت گرافیکی مجزا بر روی کامپیوتری که دارای گرافیک آنبرد است قرار دهیم، GPU آنبرد را خاموش میشود.
مهمترین تفاوت کارت گرافیکی آن برد و مجزا در این است که کارت گرافیکی مجزا دارای RAM، سیستم خنککننده و منبع تغذیه جداگانه است. در نتیجه قدرت واقعی این نوع GPU هرگز محدود نمیشود. اما مصرف برق در گرافیک مجزا معمولاً بیشتر است. این توان باید توسط منبع تغذیه و مادربورد تأمین شود؛ بنابراین برای عملکرد بهتر کارتهای گرافیکی مجزا باید منبع تغذیه نسبتاً بهتری را بر روی سیستم نصب نمایید. همچنین سیستمهایی که مصرف برق بیشتری دارند گرمای بیشتری تولید میکنند در نتیجه برای اینکه به قطعات سختافزاری کامپیوتر آسیب وارد نشود، باید سیستم خنککننده پیشرفتهتری برای کیس تهیه کنید. همه این موارد باعث میشوند که قیمت کامپیوترها و لپ تاپهایی که بر روی آنها کارت گرافیکی مجزا نصب میشود گرانتر باشد.
چه کسانی به کارت گرافیکی مجزا نیازمند هستند؟
قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم بهتر است اول مواردی مانند میزان هزینه درنظر گرفته شده برای خرید کامپیوتر و انتظاراتی که از سیستم دارید را مشخص نمایید. در ادامه به بررسی این مورد میپردازیم که چه کسانی نیاز دارند که بر روی کامپیوتر خود GPU مجزا نصب نمایند.
- گیمرها: گیمرها معمولاً برای انجام بازیهای سنگین به توان گرافیکی بالایی نیاز دارند. البته اگر این افراد بازیها را روی رزولوشن Full HD و یا 1080P تنظیم نمایند، میتوانند از کارتهای گرافیکی میانرده استفاده کنند. اما اگر برای لذتبردن بیشتر از بازی نیاز به رزولوشن 1440P یا 4K داشته باشند باید از کارت گرافیکی پرچمدار و قوی استفاده کنند.
- کاربرهای حرفهای: افرادی که با برنامههای گرافیکی کار میکنند؛ مانند گرافیستها، انیمیشنسازها، تدوینکنندههای فیلم و… برای انجام فعالیتهای خود نیاز به کارت گرافیکی مجزا دارند تا بتوانند با سرعت بالایی کار خود را انجام دهند. بهتر این موضوع را بدانید که برخی از برنامههای گرافیکی با کارت گرافیکی آن برد اجرا نمیشوند.
حرف آخر
در این مقاله سعی کردیم تفاوت کارت گرافیکی آن برد و مجزا را بررسی کنیم. بهطورکلی انتظاراتی که از یک سیستم کامپیوتری دارید، مشخص میکند که چه سختافزاری را باید تهیه نمایید. درصورتیکه اطلاعات موثقی در این زمینه ندارید میتوانید قبل از خرید لپتاپ یا PC از افراد متخصص در این زمینه مشاوره دریافت کنید. در این راستا ما به شما پیشنهاد میدهیم تا با مهندسین شرکت اکسین تماس بگیرید و از آنها راهنمایی دریافت کنید.
پاسخ به دیدگاه