بررسی و شناخت انواع CPUهای اینتل و AMD
پردازنده اصلیترین قطعه یک کامپیوتر محسوب میشود. دو شرکت معروف اینتل و ای ام دی از قویترین و معروفترین سازندههای CPU در جهان هستند. این دو رقیب، انواع مختلفی از سیپییو را وارد بازار کردهاند که هر کدام مشخصات و ویژگیهای خاصی دارند. در این مقاله از سایت اکسین قصد داریم به بررسی و شناخت انواع CPUهای اینتل و AMD بپردازیم و شما را با دو غول سازنده پردازنده بیشتر آشنا کنیم تا در هنگام خرید راحتتر بتوانید تصمیم بگیرید.
معرفی تراشه Intel
شرکت اینتل که ابداعکننده ریزپردازندهها در جهان به شمار میآید در سال 1968 شروع به کار کرد و تراشه 8086 را در اواسط سال 1970 معرفی نمود. این شرکت در حال حاضر یکی از موفقترین شرکتهای در زمینه تکنولوژی و فناوریهای روز دنیا است. اصلیترین CPUهای اینتل شامل پردازندههای زئون ( مخصوص سرورها ) و پردازنده های Intel Core ix و Core 2 Duo که برای کامپیوترهای شخصی به کار برده میشوند. ضمنا جدیدترین محصول این شرکت به نام 11 th Gen Rocket Lake به تازگی روانه بازار شده است.
ویژگیهای تراشههای Intel
هر کدام از پردازندههای اینتل دارای یک اسم منحصربهفرد میباشند. این اسامی معرف ویژگیها و میزان کارایی این CPUها هستند به عنوان مثال به بررسی تک تک کاراکترهای پردازنده Intel Core i5 8400K میپردازیم:
- واژه Coreنشاندهنده سری پردازنده است.
- عبارت ix ، تعداد هستهها و رشتهها را مشخص میکند. مثلاً i5 یعنی پردازنده دارای 4 یا 6 هسته میباشد. این عدد هرچقدر بزرگتر باشد قدرت پردازنده بالاتر است. بهطورکلی این سری پردازندهها به نسخههای i3، i5، i7 و i9 تقسیم میشوند.
- رقم اول عدد 8400 نشان دهنده نسل پردازنده، هر چه این عدد بیشتر باشد به معنی این است که قدرت و بازدهی انرژی تراشه بیشتر است و سه رقم بعدی معرف مدل Cpu می باشد.
- حرف K که آخرین کاراکتر است قابلیت اورکلاک بودن Cpu را نشان میدهد.
بررسی و شناخت انواع CPU شرکت AMD
در ادامه مقاله بررسی و شناخت انواع CPUهای اینتل و AMD به بررسی پردازندههای شرکت ای ام دی میپردازیم. این شرکت یک سال بعد از Intel تأسیس شده و از ابتدا بر روی طراحی مدارهای نیمههادی کار کرده است. به همین دلیل AMD علاوه بر تولید انواع CPUها در زمینه ساخت کارت گرافیکی و مادربوردهای مختلف برای کامپیوترهای خانگی، سرورها و Workstationها نیز فعالیت می کند. پردازندههای AMD نیز مانند Intel با اسامی خاصی نامگذاری شدهاند و هر کدام از واژههای آن نشاندهنده مشخصات فنی Cpu است. محبوبترین پردازندههای این شرکت سری Ryzen میباشند که اعضای خانواده آن شامل موارد زیر هستند:
- Ryzen 3: این تراشه بهعنوان یک CPUردهپایین بهحساب میآید و تقریباً شبیه Intel Core i3 است.
- Ryzen 5: این پردازنده که دارای 4 یا 8 هسته بهعنوان یک CPU نسل متوسط به بازار معرفی شده است که دارای 4 یا 8 هسته میباشد. این تراشه رقیب Core i5 اینتل میباشد.
- Ryzen 7: این پردازنده ردهبالا شباهت زیادی به Core i7 اینتل دارد. رایزن 7 در مدلهای 4، 8 و 16 هسته ای تولید شده است.
- Ryzen 9: این پردازنده قدرتمند شرکت AMD، بیشترین تعداد هسته و فرکانس را دارد و بهعنوان رقیب سرسخت Core i9 بهحساب میآید.
- Threadripper: این پردازنده چندهستهای پرقدرت، برای مدیریت Multi-Tasking و نرم افزاهای Hyperthreading مورد استفاده قرار میگیرد. پردازنده Threadripper تنها در روی کامپیوترهای دسکتاپ نصب میگردد و نمی توان از آن برای لپتاپ استفاده نمود.
سیستم نامگذاری تراشه AMD در پردازندههای سری Ryzen
هر کدام از کاراکترهایی که بر روی پردازندههای سری رایزن حک شدهاند مانندتراشههای اینتل، دارای معنای خاصی هستند. که در ادامه مقاله بررسی و شناخت انواع CPUهای اینتل و AMD به مفهوم این واژه ها میپردازیم.
- حرف G : پردازندههای رایزن دارای حروف G هستند. در داخل آنها از کارت گرافیکی AMD Radeon RX Vega استفاده شده است.
- حرف X : حرف X معرف کارایی و سرعت بالای پردازنده است؛ زیرا این سری از CPUهای این شرکت از بیشترین فرکانس ساعت و مصرف انرژی برخوردار هستند. این مدل پردازنده تنها در کامپیوترهای دسکتاپ استفاده میشود.
- حرف U : این حرف نشاندهنده کلمه Ultra-Low Power است و لپتاپهای سبک و ظریف از این نوع پردازنده استفاده میکنند. پردازندههای سری U فرکانس ساعت پایین و مصرف انرژی کمی دارند.
- حرف H : این حرف مختصر شده عبارت High-Performance است، این سری از پردازندهها از فرکانس ساعت و مصرف انرژی بیشتری برخوردار هستند. این نوع CPU ها را در لپتاپهای بزرگی که سیستم خنککننده بهتری دارند بکار میبرند.
پاسخ به دیدگاه