اورکلاک Overclock به معنای بالاتر بردن سرعت و قدرت پردازنده لپتاپ میباشد. البته در همه Laptopها این قابلیت وجود ندارد. اما درصورتیکه سازنده دستگاه شما، این امکان را در آن قرار داده باشد باید بهصورت دستی و یا با نصب نرمافزار آن را انجام دهید. در ادامه این مطلب از شرکت ویراپردازان پدیدار قصد داریم در مورد نحوه اورکلاک کردن لپتاپ صحبت کنیم.
اورکلاک کردن لپتاپ چیست؟
Overclock کردن به معنی تنظیم پردازنده لپتاپ برای کارکردن با حداکثر قدرت و سرعت میباشد. اگر بازدهی دستگاه شما کاهش پیدا کرده است میتوانید با اورکلاک کردن آن به پردازنده فشار بیشتری وارد کنید تا از حداکثر توان خود استفاده نماید. این کار نیاز به تنظیمات دستی دارد.
اورکلاک کردن پردازنده در کنار افزایش سرعت کامپیوتر معایبی همچون مصرف انرژی و تولید گرمای بیشتر دارد. بنابراین در این صورت باید یک خنککننده قوی برای پردازنده خود تهیه نمایید؛ زیرا گرمای زیاد باعث اختلال در عملکرد این قطعه میشود. باتوجهبه اینکه پردازنده با این عمل از حداکثر توان خود در انجام کارهای سنگین و سبک استفاده خواهد کرد؛ بنابراین طول عمر مفید آن کاهش پیدا خواهد کرد. فراموش نکنید در صورت اورکلاک کردن، گارانتی سیستم شما از بین میرود.
در این راستا شرکت معروف اینتل و AMD که تولیدکننده انواع پردازندهها میباشند، با بهکارگیری فناوری به نام توربو بوست در پردازندههای جدید خود، اورکلاک دستگاه را هوشمند نمودهاند. با استفاده از این نوع پردازندهها دستگاه در مواقع موردنیاز به حداکثر توان پردازنده، بهصورت خودکار فرکانس را افزایش میدهد. تمام پردازندههای سری K و X اینتل قابلیت اورکلاک را دارند، همچنین تقریباً تمام پردازندههای جدید بخصوص سری رایزن شرکت AMD را میتوانید اورکلاک کنید.
نحوه اورکلاک کردن لپتاپ
قبل از هر کاری بهتر است بدانید که لپتاپهای برند اپل و مکبوکها امکان اورکلاک کردن ندارند؛ بنابراین اگر از این برند استفاده میکنید فکر اورکلاک کردن را از سرتان خارج نمایید.
اورکلاک کردن لپتاپ با دکمه توربو (Torbo)
سازندگان برخی از لپتاپها گیمینگ این امکان را برای کاربران فراهم نمودهاند که با فشردن کلید Torbo بتوانید آن را Overclock نمایید. البته این کار در یک محدوده امن انجام میگیرد به این معنی که امکان استفاده حداکثر از توان پردازنده را در اختیار شما قرار نمیدهد.
نحوه اورکلاک کردن لپتاپهای بازی که بر روی آنها کلید توربو قرار دارد، کار بسیار راحتی است. کافی است دستگاه را روشن کنید و منتظر باشید تا کاملاً راهاندازی شود سپس دکمه Turbo یا Boost را فشار دهید. با این کار ممکن است پیغامی روی صفحهنمایش نشان داده شود و یا چراغ LED کنار دکمه روشن گردد. پس از آن فن لپتاپ با سرعت بیشتر، زمان طولانیتر و پرسروصدا کار خواهد کرد. زیرا دستگاه گرمای زیادی نسبت به حالت عادی تولید میکند؛ بنابراین فن دستگاه باید با توان بیشتری کار کند تا حرارت ایجاد شده به قطعات دیگر آسیبی وارد نکند.
اورکلاک کردن لپتاپ با نصب نرمافزار
برای اینکه از حداکثر توان لپتاپ استفاده کنید میتوانید با نصب نرمافزارهای پردازنده شرکت سازنده، این قطعه را اورکلاک کنید. برای این منظور میتوانید دو نرمافزار زیر را از سایت سازنده پردازنده دانلود نمایید:
بعد از نصب نرمافزار، مراحل زیر را انجام دهید تا بتوانید پردازنده را اورکلاک نمایید. البته باتوجهبه نسخه نرمافزار شاید این مراحل مقداری متفاوت باشند:
- وارد بخش تنظیمات دستی شوید: در این بخش سرعت و کلاک هسته (Core) پردازنده نمایش داده میشود و امکان تغییر این مقدار به شما داده میشود.
- افزایش سرعت هسته پردازنده: در این بخش مقدار Core را به میزان خیلی کم در حد 25-50 MHZ افزایش دهید.
- دکمه Apply و سپس SAVE را فشار دهید.
- با استفاده از یک بنچمارک، پردازنده را تست کنید اگر در میانه راه دستگاه هنگ کرد بدانید که لپتاپتان با این سرعت پردازنده پایدار نیست و باید مقدار آن را کاهش دهید.
- مراحل قبلی را آنقدر تکرار کنید تا سرعت کارکرد پردازنده در یک مقدار مشخص به پایداری برسد.
آیا با BIOS میتوان کامپیوتر را اورکلاک کرد؟
اما نحوه اورکلاک کردن لپتاپ با استفاده از بایوس به چه صورتی است؟ درگذشته میتوانستید با استفاده از بایوس، پردازنده کامپیوتر و یا لپتاپ را اورکلاک کنید؛ اما در دستگاههای جدید این امکان وجود ندارد. در هنگام خرید کامپیوتر توجه کنید که پردازندهای را انتخاب کنید که Unlocked باشد این CPUهای قدرتمند امکان اورکلاک کردن را دارند. مانند پردازندههای AMD Ryzen 5950HX و Intel Core i9-12900HK .
پاسخ به دیدگاه