دیتا پروژکتور دستگاهی است که بهوسیله آن انواع دادههای صوتی و تصویری را بر روی پرده بزرگی به نمایش درمیآورند. قطعاً این نوع نمایش که در سالهای اخیر در همایشها، اماکن تجاری، محیطهای آموزشی و… مورداستفاده قرار گرفته نظر شما را به خود جلب کرده است. در مقاله ویدئو پروژکتور چیست؟ ما به شما انواع مختلف این وسیله را معرفی خواهیم کرد.
ویدئو پروژکتور چیست؟
ویدئو پروژکتور یا فراتاب وسیلهای است که امکان نمایش تصویرهای موجود در لپتاپ، کامپیوتر، موبایل و… را در ابعاد بزرگتر بر روی پرده یا دیوار فراهم میآورد. نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که سطحی که تصاویر بر روی آن به نمایش در میآیند باید صاف و یکدست باشد. زیرادیتا پروژکتور بهوسیله گسترش نور به بیرون، به ایجاد تصاویر پیوسته میپردازد. بنابراین سطح پرده نمایش باید صاف باشد تا تصاویر بر روی آن از کیفیت نور و رنگ بالایی برخوردار باشند. به طور معمول از این دستگاه در مکانهایی که دارای دیوار سفید بزرگی هستند و یا پرده نمایش وجود دارد استفاده میکنند.
ویدئو پروژکتور مکانیزم بسیار سادهای دارد. این دستگاه دارای دو بخش لامپ و لنز است. لنز یا عدسی، تعبیه شده در ویدئو پروژکتور وظیفه بزرگنمایی تصاویر دریافتی را برعهده دارد. لامپ نیز نور را از پروژکتور به بیرون هدایت میکند و تصاویر بزرگ شده را روی پرده به نمایش درمیآورد.
انواع ویدئو پروژکتور
اولین ویدئو پروژکتور در سال 1965 توسط دیوید هانس اختراع شد. این دستگاه در دوره های مختلف تا به امروز دستخوش تغییرات متفاوتی از نظر فناوری شده است. به طور کلی دیتا پروژکتورهای امروزی براساس محیط نمایش، نوع عملکرد و فناوری ساخت تقسیم بندی می شوند. انواع مختلف این دستگاه از نظر کاربرد عبارتند از:
- ویدئو پروژکتورهای سینمایی یا سینمای خانگی
- چندرسانهای
- پروژکتورهای مینی و جیبی
ویدئو پروژکتورهای سینمایی یا سینمای خانگی
در ادامه مقاله ویدئو پروژکتور چیست؟ به بررسی نوع خانگی این دستگاه میپردازیم. به طور معمول تلویزیونهای خانگی در سایز 55 الی 60 اینچ میباشند. افرادی که دوست دارند موقع تماشای فیلم حس سینما را تجربه نمایند میتوانند از پروژکتورهای خانگی استفاده کنند. این دستگاه مجهز به لنز زوم قوی میباشد و دارای روشنایی 2000 تا 2500 Lumens است. پروژکتورهای خانگی نسبت کنتراست بالایی دارند در نتیجه کیفیت تصاویر ارسالی بهوسیله آنها بر روی پرده بسیار عالی میباشد. همچنین سیستم خنککنندگی این نوع پروژکتورها کمصدا هستند تا در حین تماشای فیلم صدای اضافی در محیط به وجود نیاید.
ویدئو پروژکتور جیبی
این نوع پروژکتور قابلحمل از تکنولوژیهای جدیدی پیروی میکند. پروژکتور جیبی ابعاد کوچکی دارد و آن را میتوان بر روی سهپایههای عکاسی نصب کرد. این نوع پروژکتور در حال حاضر مجهز به لنز با قابلیت زوم اپتیکی نیست و به همین دلیل برای تغییر سایز تصاویر باید دستگاه را جابهجا نمود. شدت روشنایی این دستگاه بین 20 تا 1000 لومن (Lumens) است.
ویدئو پروژکتور چندرسانهای
این نوع ویدئو پروژکتور که بزرگترین نوع این دستگاه به شمار میرود. برای نمایش کلیپهای ویدئویی، اسلایدها در مجالس عروسی و یا پاورپوینتهای سخنرانی مورداستفاده قرار میگیرد. وزن تقریبی ویدئو پروژکتورهای چندرسانهای یک و نیم کیلوگرم است و ابعاد باریکی دارند. میزان روشنایی آنها در حدود 2500 الی 4500 لومن می باشد.
انواع لامپهای دیتا پروژکتور
نوع لامپ دستگاه را باتوجه به محیطی مورداستفاده آن انتخاب میکنند. در ادامه مقاله ویدئو پروژکتور چیست؟ در مورد تکنولوژی نوع لامپ این دستگاه صحبت خواهیم کرد.
ویدئو پروژکتورهای LED
در این فناوری جدید دیگر از لامپ خبری نیست و بهجای آن از لیزر و LED استفاده میشود. عمر ال ای دی ها در مقایسه با لامپها بسیار زیاد هستند و در حدود 10000 تا 50000 ساعت است به همین دلیل این نوع پروژکتور هم مصارف تجاری و هم خانگی دارد. از مزایای دیگر ویدئو پروژکتورهای LED میتوان به کیفیت بالای نمایش رنگها، بیضرر بودن استفاده از آنها برای محیطزیست و سلامتی اشاره نمود.
ویدئو پروژکتورهای DLP
این نوع ویدئو پروژکتور با استفاده از انحراف آینههای میکروسکوپی دیجیتالی کار میکند و به همین دلیل ویدئو پروژکتورهای DLP به پردازش دیجیتالی نور معروف هستند. تصاویر را باکیفیت بسیار بالایی ایجاد مینمایند اما بیشتر پروژکتورهای DLP زوم و یا عملکرد تغییر لنز ندارند.
ویدئو پروژکتورهای LCD
پروژکتورهایی که از سال 1980 به بعد تولید شدند از تکنیک LCD استفاده کردند. ال سی دی به معنی نمایشگر کریستال مایع است . در این تکنیک نقاط روی صفحه نمایشگر به صورت دلخواه قابل تغییرند. این نوع پروژکتور نیاز به تعمیر و نگهداری دائمی دارد؛ زیرا ذرات گرد و غبار می توانند در کیفیت تصویر اختلال ایجاد کنند. همچنین احتمال سوختن Pixel ها وجود دارد. پروژکتور LCD تصاویر روشنی تولید می کند و زوم آنها از طریق تغییر لنز امکان پذیر است.
پاسخ به دیدگاه