هوش مصنوعی یا AI (Artificial Intelligence) شاخهای از علوم کامپیوتر است که طوری برنامه نویسی شده که میتواند مثل انسان برای انجام کارهای مختلف فکر کند. این کارها میتوانند شامل یادگیری، درک زبان، حل مسائل، تشخیص صدا و تصویر، و حتی تصمیمگیری باشند. در مقاله هوش مصنوعی چیست؟ از شرکت اکسین قصد داریم شما را با مفهوم واقعی AL به زبان ساده آشنا کنیم و تفاوت آن را با برنامه نویسی بیان نماییم.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا AL یکی از فناوریهای جدید بشری است که به نحوی قابلیت تفکر دارد. البته این قابلیت با چیزی که ما بهعنوان تفکر انسانی میشناسیم تا حد زیادی متفاوت است. در حقیقت هوش مصنوعی را میتوان یک نوع شبیهسازی هوش انسانی توسط برنامههای کامپیوتری دانست. در این تکنولوژی هوش انسان جهت برآورده کردن خواسته های او مورد تقلید قرار گرفته است. سطوح مختلف هوش مصنوعی عبارتاند از:
-
هوش مصنوعی محدود (Narrow AL یا Weak AI)
این نوع هوش مصنوعی برای انجام یک کار خاص طراحی شده است، مانند سیستمهای تشخیص چهره، پیشنهاددهندهها در وبسایتهای خرید، و دستیارهای صوتی. در حقیقت این سیستم هنوز یک کامپیوتر است فقط قادر است در برخی از زمینهها هوشمندانهتر از انسان عمل کند.
-
هوش مصنوعی عمومی General AI
این نوع هوش مصنوعی میتواند هر وظیفهای که یک انسان قادر به انجام آن است را یاد بگیرد و انجام دهد. این سیستم زاده علم بشر است؛ اما در بعد دانش، توانایی شناخت و سرعت پردازش قویتر از انسان عمل خواهد نمود. در حال حاضر، هوش مصنوعی عمومی بیشتر مفهومی است و هنوز بهصورت عملی به وجود نیامده است.
-
هوش مصنوعی فراگیر (Superintelligent AI)
این نوع هوش مصنوعی در تمام زمینهها از انسانها پیشرفتهتر و هوشمندتر خواهد بود. این سیستم میتواند قدرتی داشته باشد که انسان آن را ندارد این فرایند نیز در حال حاضر تنها یک نظریه است و وجود خارجی ندارد. رسیدن به این سیستم زمانی محقق میشود که هوش مصنوعی عمومی تکامل یافته باشد.

هوش مصنوعی چیست؟
اهداف هوش مصنوعی
اهداف اصلی هوش مصنوعی چیست؟ هدف از توسعه هوش مصنوعی، افزایش کارایی، سرعت و دقت در انجام وظایف مختلف و همچنین کمک به حل مسائل پیچیدهای است که ممکن است خارج از تواناییهای انسان باشند. AL شاخه گستردهای از علم کامپیوتر میباشد که مربوط به ساخت ماشینهای هوشمندی است که برای انجام کارها نیاز به هوش انسانی دارند. این فناوری باعث ایجاد تغییر و تحول در صنعت میشود. در حقیقت اهداف هوش مصنوعی بر سه پایه زیر استوار است:
- یادگیری
- استدلال
- درک
تفاوت هوش مصنوعی و برنامهنویسی
قبل از اینکه تفاوت برنامهنویسی و هوش مصنوعی را بیان کنیم بهتر است بدانید که هیچ زبان برنامهنویسی به طور انحصاری در هوش مصنوعی استفاده نمیشود. زیرا انتخاب زبان برنامهنویسی برای توسعه پروژههای AL به عواملی مانند نوع پروژه، عملکرد موردنیاز و تجربه برنامهنویسی بستگی دارد. اما پایتون، جاوا، سی پلاس، آر، جولیا، پرولوگ و… جزو زبانهایی هستند که برای توسعه هوش مصنوعی مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از تفاوتهای هوش مصنوعی و برنامهنویسی عبارتاند از:
- ورودیها در برنامهنویسی کاملاً مشخص هستند و با استفاده از دستورات شرطی معادلات مختلف حل شده و ما را به نتیجه دلخواه میرساند. اما مسائلی که با هوش مصنوعی حل میشوند تنوع زیادی دارند و نمیتوان آنها را با برنامهنویسی معمولی به نتیجه رساند. مانند سیستم تشخیص چهره.
- کد، قسمت اصلی ساخت یک نرمافزار شرطی است؛ اما بخش اصلی هوش مصنوعی را دادهها تشکیل میدهند.
- هوش مصنوعی از دادههای آموزشی برای انجام تصمیمگیری استفاده میکند، اما یک الگوریتم، فرایند را از طریق تصمیمگیریهایی که برای آن شده است، تعیین میکند.
- نرمافزار تا زمانی که انسان آن را بهروز نکند، هرگز تغییر نمیکند؛ اما هوش مصنوعی تغییر میکند و نرمافزار هوش مصنوعی خود را بهبود میبخشد.
نتیجهگیری
در این مقاله از شرکت ویراپردازان پدیدار در مورد هوش مصنوعی هوش مصنوعی چیست؟ صحبت کردیم. گفتیم که AL شاخهای از علم کامپیوتر است که هدف اصلی آن تولید ماشینهایی است که برای انجام وظایف خود نیازمند هوش انسانی هستند.
این سیستمها بهگونهای برنامهنویسی شدهاند که همانند انسان فکر میکنند و قادر هستند از رفتار آنها جهت انجامدادن درست کارهایشان تقلید نمایند. ماشینهای مجهز به هوش مصنوعی به کمک انواع مختلفی از کسبوکارها آمدهاند؛ مثلاً در حوزه آموزش و پرورش به درجهبندی دانشآموزان و نمرهدهی خودکار به آنها کمک میکنند و یا در برنامههای چهرهشناسی با پردازش تصویر به برقراری امنیت و ردیابی مجرمان کمک مینمایند و…
پاسخ به دیدگاه