بررسی انواع رم کامپیوتر و کاربردهای آن
RAM یا حافظه دسترسی تصادفی یک سختافزار محاسباتی است که وظیفه آن نگهداری برنامههای در حال اجرا میباشد. خواندن و نوشتن اطلاعات در این قطعه سریعتر از سایر انواع حافظه است. اما حافظه RAM یک حافظه فرار است و با خاموششدن کامپیوتر، دادهها از بین میرود. در این مقاله از سایت اکسین قصد داریم شما خواننده عزیز را با انواع رم کامپیوتر آشنا نماییم.
رم RAM چیست؟
رم مخفف واژهای Random Access Memory به معنای حافظه دسترسی تصادفی است. در این قطعه سختافزاری سیستمعامل، دادهها و برنامههای در حال اجرا ذخیره میشوند تا پردازنده بتواند با سرعت به آنها دسترسی پیدا کند.
این حافظه موقت فقط تا زمانیکه کامپیوتر روشن است میتواند دادهها را در خود ذخیره نماید و با خاموششدن دستگاه دادهها از بین میروند. حافظه رم یکی از مهمترین اجزای سیستم میباشد که سرعت و مقدار ظرفیت آن تأثیر به سزایی در عملکرد سیستم کامپیوتری دارد. هرچه کامپیوتر برنامههای بیشتری را اجرا کند به رم بالاتری نیاز خواهد داشت.
وظایف حافظه RAM
رم کامپیوتر عملکردی همچون حافظه کوتاهمدت انسان دارد، تمرکز حافظه کوتاهمدت برای کارهای فوری است و حجم محدودیتی برای ذخیره اطلاعات دارد. رم نیز از این قانون طبیعت میکند. اگر حافظه رم پر شود، پردازنده مجبور است دائماً به هارددیسک رجوع کند این امر باعث کندشدن سرعت اجرای برنامهها در کامپیوتر میشود؛ بنابراین بایستی کاربرانی که از برنامههای گرافیکی سنگین استفاده میکنند برای کامپیوترشان رم بالایی انتخاب نمایند.
در حافظه دسترسی تصادفی میتوان مستقیماً به تمام محلهای ذخیره اطلاعات یا هر آدرسی از این حافظه دسترسی پیدا کرد. به همین دلیل به آن حافظه اصلی میگویند. تفاوت آن با حافظههای آفلاین این است که طوری سازماندهی شدهاند که امکان ذخیره و بازیابی اطلاعات از هر بخشی از آن مقدور است برخلاف حافظه آفلاین که باید دادهها به ترتیب خوانده شوند.
میکروچیپهای RAM که دارای ساختاری شبیه آرایه هستند، بر روی اسلاتهای مادربورد کامپیوتر نصب میشوند. اغلب لپتاپهای معمولی دارای حافظههای رم با ظرفیت 8 گیگابایتی هستند البته دستگاههای حرفهای و گیمینگ نیاز به حافظه بالاتری دارند. هر چه میزان رم کامپیوتر بیشتر باشد، برنامهها سریعتر اجرا خواهند شد. در ادامه به بررسی انواع رم کامپیوتر میپردازیم.
بررسی انواع رم کامپیوتر
تا اواخر دهه 1990 RAMهای کامپیوتر به دو نوع کلی پویا و ایستا تقسیمبندی میشوند. درحال حاضر نسلهای گوناگونی از رمهای دینامیک سنکرون از جمله DDR2، DDR3، DDR4، DDR5 ساخته شدهاند. در ادامه به بررسی ساختار رمها میپردازیم.
- حافظه رم پویا یا DRAM: ساختار اصلی این نوع حافظه موقت خازن میباشد. به این صورت که با در هر لحظه خازن مربوط به هر سلول یا شارژ دارد و یا ندارد و هر چند میلیثانیه میتوان دادههای هر سلول را با شارژ الکتریکی بازسازی نمود. ترانزیستور استفاده شده در RAM نیز وظیفه تعیین خواندن و یا نوشتن مقدار موجود در یک خازن را برعهده دارد.
- حافظه ایستا یا SRAM: این نوع حافظه نیاز به نوسازی دائمی اطلاعات ندارد و برای سوئیچ دادهها بهجای خازن از ترانزیستور استفاده میشود. برای ذخیره یک بیت داده در حافظه ایستا نیاز به چندین ترانزیستور است؛ اما در حافظه پویا برای هر بیت تنها یک ترانزیستور موردنیاز میباشد. این نوع رم بزرگتر است و نیاز به مصرف انرژی کمتری دارد، همچنین سریعتر و گرانتر از DRAM است. از رمهای کوچک ایستا بیشتر در کش پردازنده استفاده میشود.
در حال حاضر رایجترین نوع حافظه موقت DDR-SDRAM یا حافظه با دسترسی تصادفی دینامیک سنکرون با نرخ دوبل است. این نوع رم امکان انتقال چند فایل بهصورت همزمان را فراهم میآورد. این نوع رم دارای ورژنهای مختلفی است که پرکاربردترین آنها DDR4 میباشد. این نسل از حافظههای موقت دارای حداقل سرعت 2400 مگاهرتز هستند.
مناسبترین مقدار رم برای کامپیوتر
مقدار رم موردنیاز برای کامپیوتر بستگی به نوع کاری دارد که قرار است توسط دستگاه انجام شود. مثلاً کاربرانی که میخواهند از رایانه برای ویرایش ویدئو استفاده کنند، بایستی حداقل 16 گیگابایت رم برای سیستم خود نصب نمایند. فتوشاپ کاران نیاز به 3 گیگابایت رم دارند. در ادامه مقاله انواع رم کامپیوتر، میزان حافظه موقت مورد نیاز PC ها را بیان خواهیم کرد.
- 4 گیگابایت رم: کاربرانی که از برنامههای آفیس و ویرایش عکس استفاده میکنند. با این مقدار رم مشکلی نخواهند داشت.
- 8 گیگابایت رم: گیمرهای غیر حرفه ای و یا افرادی که به طور همزمان با چندین برنامه کار میکنند. این قدار رم نیاز آنها را تامین مینماید.
- 16 گیگابایت رم: برنامه نویسان، ویرایشگران فیلم و گیمرها نیاز به رم بالای 16 گیگابایت دارند.
پاسخ به دیدگاه