آشنایی با انواع کارت گرافیکی
کارت گرافیکی قطعهای مستقل در کامپیوتر است که تصاویر را برای نمایش در مانیتور آماده میکند. در حقیقت کارت گرافیکی کامپیوتر دادههای تصاویر و ویدئوها را ترجمه و تفسیر میکند و آنها را تبدیل به سیگنالهای قابل فهم برای مانیتور مینماید. در این مقاله از سایت اکسین قصد داریم شما خواننده عزیز را با انواع کارت گرافیکی آشنا کنیم.
کارت گرافیکی چیست؟
GPU یا واحد پردازنده گرافیکی مخفف واژههای Graphics Processing Unit است. کارت گرافیکی یک تراشه کوچک سختافزاری است که میتواند تصاویر و ویدئوها را برای نمایشگر رندر نماید. این قطعه طیف گستردهای از رنگها را ساپورت میکند تا تصاویر باکیفیت بالاتری روی صفحه مانیتور دیده شوند.
قبلاً واحد پردازشگر گرافیکی و واحد پردازش مرکزی هر دو یک تراشه بودند یعنی CPU هر دو کار را با هم انجام میداد؛ اما بعدها این دو قطعه از یکدیگر جدا شدند. در حقیقت GPU به واحد پردازشگر مرکزی کمک میکند و دادههای گرافیکی را ترجمه مینماید. به این ترتیب تفسیر دادهها با سرعت بالایی در کامپیوتر انجام میشود.
آشنایی با انواع کارت گرافیکی
قدرت کارتهای گرافیکی به نوع تراشه آن بستگی دارد. بهطورکلی GPUها به سه دسته زیر تقسیم میشوند.
- کارت گرافیکی آن – برد (Integrated): این نوع کارت گرافیکی با پردازنده مرکزی به صورت یکپارچه در یک تراشه ساخته شده است. کارت گرافیکی آن برد قیمت پایینی دارد و از عملکرد ضعیفی برخوردار است.
- کارت گرافیکی مجزا (Discrete): این نوع کارت گرافیکی بهصورت تراشهای جداگانه بر روی Mainboard نصب میشود و میتواند با قدرت و سرعت بالایی تصاویر را رندر کند. این تراشه قیمت بالایی دارد.
- کارت گرافیکی اکسترنال (eGPU): کارت گرافیکی اکسترنال بهوسیله پورتهای USB-C و Thunderbolt 3 به لپتاپ وصل میشود. عملکرد این GPU از کارت گرافیکی مجزا پایینتر است.
انواع اسلاتهای کارت گرافیکی در مادربورد
تراشه کارت گرافیکی بر روی شیارهای مادربورد که اسلات نامیده میشوند نصب میگردند. این Slotها در انواع مختلفی طراحی شدهاند تا کارت گرافیکی بر روی آنها نصب شوند. در ادامه مقاله انواع کارت گرافیکی به بررسی این اسلاتها میپردازیم.
- اسلات PCI : این نوع اسلات بهعنوان رابط موازی عمل میکند و پهنای باند کوچکی دارد. بهوسیله اسلات PCI میتوانید قطعههایی مانند کارت گرافیکی را بر روی سیستم خود اضافه کنید.
- اسلات AGP : این نوع اسلات که برای اضافهکردن GPU مورد استفاده قرار میگیرد از نوع PCI پیشرفتهتر است و به کارت گرافیکی اجازه دسترسی به حافظه RAM را میدهد. سرعت فرکانس این قطعه به ورژن آن (2، 3، Pro) بستگی دارد.
- اسلات PCI-E : کارت گرافیکی نصب شده بر روی این اسلات سرعت انتقال بسیار بالاتری از PCI دارد. PCI-E در پهنای باندهای X1، X4، X8 و X16 ساخته شده است هر چه عدد باند بزرگتر باشد به اسلات بزرگتری احتیاج خواهید داشت.
- اسلات SLI : بر روی برخی از مادربوردها میتوان بیشتر از یک کارت گرافیکی نصب نمود. کامپیوتر با دو کارت گرافیکی قدرت بیشتری پیدا میکند. اسلات CrossfireX شرکت AMD و اسلات SLI شرکت انودیا جزو این اسلاتها هستند.
انواع پورتهای کارت گرافیکی
کارتهای گرافیکی میتوانند با پورتهای مختلفی به مانیتور متصل بشوند؛ بنابراین باید در هنگام خرید کارت گرافیکی را تهیه کنید که با پورتهای مانیتورتان همخوانی داشته باشد. اغلب GPUها حداقل 2 الی 3 پورت خروجی دارند البته کارتهای گرافیکی جدید دارای 4 پورت می باشد. انواع پورتهای کارت گرافیکی عبارتند از:
پورت VGA (Video Graphics Array)
این پورت سیگنالهای آنالوگ را انتقال میدهد و جزو پورتهای ابتدایی میباشد و کمترین بازدهی را در میان خروجیها دارد.
پورت DVI (Dighital Visual Interface)
این پورت در دو نوع DVI-I و DVI-D تولید شده است. نوع D فقط سیگنالهای دیجیتال را حمل میکند اما نوع I هم سیگنالهای دیجیتال و هم آنالوگ را منتقل میکند. این پورت در بیشتر مانیتورهای تخت مورد استفاده قرار میگیرد و یک پورت مناسب برای اتصال انواع کارت گرافیکی به مانیتور محسوب میشود.
پورت HDMI
این پورت سازگاری بالایی با اکثر سیستمها دارد و میتواند ویدئو و صدا را بهصورت همزمان حمل میکند. به همین دلیل جزو محبوبترین شیوههای اتصال GPU به مانیتور است.
Display Port
این نوع پورت که در نمایشگرهای نسل جدید مشاهده میشود، میتواند صدا، ویدئو و سایر انواع دادهها را ارسال نماید و کیفیت بالاتری از تصویر و ویدیو را پشتیبانی نماید.
پاسخ به دیدگاه