پرتواسکنر (Scanner) یک دستگاه الکترونیکی است که میتواند تصاویر و متون روی کاغذ را به فرمتهای دیجیتالی تبدیل نماید. این تصاویر قابلیت ذخیرهسازی بر روی کامپیوتر را دارند و میتوان آنها را با استفاده از نرمافزارهای کاربردی ویرایش و اصلاح نمود. انواع مختلف اسکنرها با رزولوشن و برندهای متفاوت در بازار وجود دارند. در ادامه این مقاله از فروشگاه اکسین به دسته بندی انواع اسکنر میپردازیم.
معیار دستهبندی اسکنرها
اسکنر یکی از دستگاههای جانبی کامپیوتر میباشد که به کمک پورت، کابل USB و بلوتوث به رایانه متصل میگردد. این دستگاه را میتوان بر اساس معیارهایی مانند نوع کاربرد، تکنولوژی ساخت و شکل ظاهری دستهبندی کرد. در ادامه به بررسی ویژگیهای هر کدام از این دستهبندیها میپردازیم.
انواع مختلف اسکنر از نظر کاربرد
اسنادی که توسط این دستگاه میتوان اسکن نمود دارای فرمتهای مختلف بوده و در کسبوکارهای متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند. در نتیجه میتوان اسکنرها را بر اساس نوع کاربرد، به چهار دسته زیر تقسیمبندی نمود:
- اسکنر عکس (Photo Scanner): این نوع اسکنر که برای اسکنکردن عکس با عمق رنگ و وضوحبالا مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت نسبتاً بالایی دارد و در بیشتر موارد با نرمافزارهای ادیت مخصوص به خود، به بازار عرضه میگردد.
- اسکنر اسناد (Sheetfed Scanner): این اسکنرها دارای جایگاهی به نام فیدر هستند، که در آن اسناد بهصورت چندتایی قرار داده میشود. در نتیجه در این دستگاه، چندین سند به طور همزمان اسکن میشوند. به همین دلیل این اسکنرها از سرعت بالایی برخوردار هستند و نسبت به اسکنرهای تخت گرانتر میباشند. البته این اسکنرها توانایی اسکن کتاب یا اسناد با قطر بالا را ندارند.
- اسکنر فیلم (Film Scanner): این اسکنرها مخصوص اسکنکردن فیلمهای عکاسی است. در این نوع اسکنر، کاربر میتواند وضوح تصویر را کنترل نماید و نویزهای موجود در آن را به حداقل برساند. این اسکنرها نرمافزارهای مخصوصی دارند و میتوان بهوسیله این دستگاه فیلمهای 35 تا 120 میلی متری را به فایل های دیجیتالی تبدیل نمود.
- اسکنر درام (Drum Scanner): این اسکنرها مجهز به فناوری PMT هستند. لوله فتو مولتی پلیر یا PMT ، لولههای خلائی هستند که حساسیت بالایی به نور دارند. در اسکنر درام، پرتو نور بر روی سند حرکت میکند و بازتاب این نور توسط لوله خلأ گرفته و پردازش میشود. وضوح و کیفیت بالای سند اسکن شده در این نوع اسکنر باعث شده که از آن در دفاتر چاپ رنگی استفاده نمایند. اسکنر درام قیمت بالایی نسبت به اسکنرهای دیگر دارد.
انواع اسکنر بر اساس نوع تکنولوژی
در ادامه معرفی انواع مختلف اسکنر به بررسی تکنولوژی های بکار رفته در اسکنرها میپردازیم. اسکنرها بر اساس تکنولوژی ساخت به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- اسکنر CIS
- اسکنر CCD
- اسکنر لیزری
اسکنر CIS
در تکنولوژی CIS از فیبر نوری برای دریافت و ثبت تصاویر استفاده میشود. تصاویری که با این روش اسکن میشوند از وضوح، دقت و عمق کمتری برخوردار هستند.
اسکنر CCD
فناوری که در این نوع اسکنر بکار رفته، همانند فناوری دوربینهای عکاسی است. در اسکنرهای CCD تصویر اسناد به کمک عدسی بر روی سنسور تصویربرداری ثبت میگردد. در نتیجه تصاویر اسکن شده از عمق رنگی و وضوح بالایی برخوردار هستند. اسکنرهای CCD در صنعت عکسبرداری و فیلمبرداری مورد استفاده قرار میگیرند.
اسكنرهاي ليزري
اسکنر یا بارکد خوان ليزري از يك اشعه ليزري به عنوان منبع نور استفاده میکند و بازتاب این نور به کمک سنسورهای حساس به نور ضبط می شوند. این اسکنرها سرعت بسیار بالایی دارند. در برخی از صنایع برای ساده تر کردن روند تولید، از اسکنرهای سه بعدی لیزری استفاده میشود.
انواع اسکنر بر اساس شکل ظاهری
مطمئناً انواع مختلف اسکنرها را در ادارات، مؤسسات و منازل دیدهاید و با شکلهای مختلف اسکنر آشنایی دارید. اسکنرها علاوه بر تکنولوژی ساخت و نوع کاربرد بر اساس معیار ظاهری نیز دستهبندی میشوند.
اسکنر تخت
اسکنر تخت از یک صفحه شیشهای و یک آرایه نوری متحرک تشکیل شده است. این اسکنر پرفروشترین نوع اسکنر میباشد. این نوع اسکنرها هم مصارف خانگی دارند و هم در محل کار مورد استفاده قرار میگیرند.
اسکنر قابلحمل
این اسکنرها اندازه بسیار کوچکی دارند، همچنین باتری قابلشارژی در آنها تعبیه شده است. اما فایلهای اسکن شده توسط این دستگاه از وضوح بالایی برخوردار نیستند.
اسکنر دستی
این اسکنر کارکردی بهمانند دوربین دارند و کاربر بایستی اسکنر را بر روی سند به حرکت درآورد. کارکردن با این نوع اسکنر نیاز به تمرکز و دقت بالایی دارد. یکی از پرکاربردترین اسکنرهای دستی، اسکنر بارکد است که برای ارزیابی اطلاعات کالا مورداستفاده قرار میگیرد.
پاسخ به دیدگاه